Red Čuvara grada Zagreba
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Opći podatci, aktivnosti, ciljevi i djelatnosti Reda Čuvara grada Zagreba

Go down

Opći podatci, aktivnosti, ciljevi i djelatnosti Reda Čuvara grada Zagreba Empty Opći podatci, aktivnosti, ciljevi i djelatnosti Reda Čuvara grada Zagreba

Post by Brat Liberius Mon Mar 12, 2012 2:12 pm

I. Opći podatci

Naziv Udruge glasi: Red Čuvara grada Zagreba
Naziv Udruge na engleskom jeziku glasi: Guardians of Zagreb
Naziv Udruge na latinskom jeziku glasi: Ordo Custodum Zagrabiae
Skraćeni naziv Udruge glasi: Čuvari
Geslo Udruge glasi: "Sanguis sanguine, honor honore". ("Krv krvlju, čast čašću.")
Sjedište Udruge je u Zagrebu.

Udruga je neprofitna udruga građana, osnovana sa svrhom promicanja, razvitka i unaprjeđenja hrvatske srednjovjekovne oživljene povijesti i kulturne baštine.

II. Vizualni identitet Udruge

Udruga ima pečat. Pečat je okruglog oblika promjera 3 cm s upisanim tekstom uz rubi koji glasi: – Red Čuvara grada Zagreba, u sredini s heraldičkim simbolom vuka u rampant stavu koji u desnoj šapi nosi mač, a u lijevoj minijaturu heraldičkog prikaza povijesnog grba Gradeca (Zagreba).

Udruga ima grb. Grb Udruge izgleda sačinjen je od štita argent podloge sa središnje smještenim heraldičkim simbolom sable vuka u rampant stavu koji u desnoj šapi nosi sable mač, a u lijevoj sable minijaturu heraldičkog prikaza povijesnog grada Gradeca (Zagreba). Plašt grba je sable-argent. Kaciga na grbu je velika križarska kaciga (great helm) s crnim velom povezanim sable-argent torusom (povezom za kacigu). Na perjanici se nalazi en face glava vuka.

Heraldička značenja:

- sable (crna) - postojanost
- argent (bijela, srebrna) - iskrenost
- vuk - viteška čast stečena u borbi
- mač - spremnost na obranu
- minijatura grada Gradeca - lokalno obilježje

Heraldički prikaz grba prikazuje Čuvare grada Zagreba kao udrugu spremnu na obranu svoje postojanosti i iskrenosti kao jednih od važnijih viteških i ljudskih vrlina, te lokalno pozicionira sjedište Udruge.

Udruga grb i boje koristi za vizualni identitet unutar civilnog društva u Hrvatskoj: internetske stranice, forum, memorandum, posjetnice, iskaznice, promotivni materijal i drugo.
Grb i boje predstavljaju Udrugu kao pravnu osobu na najširoj razini u javnosti, iznad preciziranih koncepta unutar sustava oživljene povijesti.
Unutar preciziranih koncepata sustava oživljene povijesti Udruga može koristiti i druge simbole ovisno o povijesnoj utemeljenosti i vizualnom identitetu oživljenog koncepta.

III. Ciljevi Udruge

Ciljevi Udruge su proučavanje, očuvanje i prezentacija hrvatske kulturne baštine i tradicije primarno kroz oživljavanje hrvatske srednjovjekovne povijesti 12. i 13. stoljeća, te po potrebi i drugih razdoblja; kvalitetno ispunjavanje slobodnog vremena građana, promicanje bogate lokalne zagrebačke, ali i općenito hrvatske baštine i povijesti široj javnosti.

IV. Djelatnosti Udruge

1. Oživljavanje hrvatskih ratnih vještina 12. 13. stoljeća – mačevanje, streličarstvo i druge. Proučavanje vojne taktike i sudjelovanje na različitim oblicima viteških i sličnih događanja u zemlji i šire.
2. Očuvanje hrvatske obrtničke tradicije kroz proučavanje različitih aspekata kovačkih, stolarskih, kožarskih i drugih zanata.
3. Očuvanje hrvatske kulturne baštine kroz proučavanje i prezentaciju srednjovjekovnog plesa, prehrane, igre i glazbe, kroz proučavanje i podučavanje glagoljice i starohrvatskog jezika, kao i latinskog jezika kao jednog od bitnog čimbenika hrvatskog povijesnog kulturnog identiteta.
5. Prezentacija svih navedenih aspekata na viteškim turnirima, srednjovjekovnim festivalima i drugim kulturno-turističkim i edukativnim događanjima u Hrvatskoj i šire.
6. Suradnja s turističkim zajednicama i jedinicama lokalne samouprave u turističkoj promociji grada Zagreba i Hrvatske.
7. Suradnja sa srodnim profitnim i neprofitnim organizacijama u Hrvatskoj i inozemstvu.
8. Razvijanje programa međunarodne suradnje te uključivanje u rad međunarodnih seminara i simpozija.
9. Humanitarne aktivnosti.
10. Sudjelovanje u promotivne i dokumentarne svrhe.
11. Izdavaštvo – izdavanje knjiga, časopisa, glazbenih i video zapisa iz područja ove djelatnosti.
12. Foto i film radionice vezane za ciljeve Udruge.

V. Koncept likova oživljene povijesti

Udruga se bavi oživljenom poviješću prema najsuvremenijim i najaktualnijim svjetskim principima, dosezima i pravilima oživljene povijesti (eng. historical reenactment, lat. historia revivata). U svome radu članovi stvaraju koncepte oživljenih likova (lat. persona revivata, eng. reenacted persona/role) unutar jednog ili više koncepata smještenih u jednu priču preciznije određenog vremenskog i prostornog povijesnog i društvenog fenomena. Udruga se prema klasifikaciji autentičnosti u svijetu oživljene povijesti (Farb/Mainstream/Historically correct) usmjerava na najvišu razinu povijesne točnosti (eng. Historically correct) precizno se unutar odabranih koncepata oživljavanja usmjeravajući na jedan stil, vremensko razdoblje, tehnologiju i modu, stalnim radom, proučavanjem i korekcijama povećavajući razinu povijesne točnosti likova koji se oživljavaju.

Udruga u svome primarnom konceptu oživljene povijesti oživljava hospitalski križarski red prema povijesnom Redu Sv. Ivana, i to u njegovoj pojavnosti 12. i 13. stoljeća, kakav je aktivno bio prisutan u spomenuto doba u čitavoj Europi, ali i na tlu povijesnih hrvatskih zemalja. Članovi Udruge prema zadanom konceptu i prema povijesnim dokumentima, arheološkim nalazima i rekonstrukcijama izgrađuju unutarnji ustroj kojim prikazuju način života i aktivnosti takvog viteškog reda, od najnižih do najviših članova, borbenih aspekata, rekonstrukcije, oružja, oklopa, odjeće, namještaja, tehnika liječenja, slobodnog vremena i drugoga, tako stvarajući cjelovitu priču koja stalno ostavlja prostora novoj, još povijesno korektnijoj utemeljenosti, a sve u cilju kvalitetnog ispunjavanja vlastitog vremena, interesa i hobija, ali i zbog prezentacije naučenog, prikupljenog, konstruiranog ili uvježbanog na različitim događanjima oživljene povijesti (viteški turniri, srednjovjekovni sajmovi, obljetnice bitaka), ali i drugim kulturno-turističkim događanjima (opći sajmovi, promocija lokalnog i nacionalnog turizma, povijesti i kulturne baštine), te kroz humanitarni i promotivni ili dokumentarni rad. Unutar primarnog koncepta Udruga koristi i heraldičke oznake povijesnog koncepta, ne prisvajajući ih i ne kršeći njihova autorska prava ili suverenost, već isključivo u svrhu što vjernijeg povijesnog prikaza oživljenih likova i koncepata.

Udruga planira u budućnosti i druge konceptualne oblike oživljene povijesti u sklopu svoga proučavanja i djelovanja.
Brat Liberius
Brat Liberius
Magister
Magister

Posts : 376
Join date : 2012-03-08
Age : 42
Location : Priorat zagrebački

http://www.cuvari.hr

Back to top Go down

Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum